Sytske

Hoe het begon

Al jong leerde ik breien. Ik denk van mijn moeder. We verhuisden naar een klein dorp en mijn beste vriendin had handwerkles op woensdagmiddag. Van mijn moeder mocht ik ook op handwerkles.

Sytske Breiend op de bank - 1975

1975 © Sytske Corver

Van de handwerkjuf heb ik goed leren breien, leren haken en leren borduren. Het mooiste aan de woensdagmiddagen was dat juf ons liet zien waar ze zelf mee bezig was. Ze haakte prachtige kleden en breide truien voor alle gezinsleden. Ik heb toen een vestje gebreid waarvan de achterkant rood was en de voorkant uit proeflapjes bestond. Ik zie het nog voor me, maar waar het gebleven is?

Breien, naaien, haken, borduren

Sindsdien ben ik een handwerker. Ik ben blijven handwerken. Af en toe haak en borduur ik, maar breien doe ik het meest. Op de middelbare school heb ik leren naaien en sinds 2011 heb ik naailes op de Modevakschool Noord-Holland.

Om mijn kennis van het breien te verdiepen ben ik in 2013 de Master of Hand Knitting opleiding van The Knitting Guild Association in America gaan volgen. In december 2016 heb ik mijn diploma gekregen. Dit was natuurlijk geweldig om te doen, want ik onderzocht en oefende onderwerpen waaraan ik anders misschien niet snel zou zijn begonnen.

Sytske, Master of Hand Knitting, dec 2016

 Doorgeven van kennis

Van 1999 tot 2017 heb ik gewerkt als leerkracht in het primair onderwijs in de bovenbouw. Aan de kinderen die in de loop der jaren in mijn klas gezeten hebben, heb ik met veel plezier textiele werkvormen gegeven ook al was dat uit het programma van het basis onderwijs geschrapt. Heel wat kinderen hebben leren breien.

Sinds 2014 behoor ik tot het team van Wol & Co. We maken technische breiboeken serie Draad! om kennis vast te leggen en over te kunnen dragen.

Wol & Co, covers Draad! serie

Ook geven we cursussen. Dat doen we bij ons ‘op kantoor’ en ook op de beurzen waar we staan. Naast de boeken en de cursussen schrijf ik blogs voor Wol & Co waarin vaak een technisch detail of een technische tip uitgelegd wordt.

Vergeet ook niet stekenbibliotheek van Wol & Co ! Eens in de twee weken publiceren we een nieuwe steek in deze steeds groeiende databank van steken. Zo bewaren we wat er mooi is!

Je kunt me vinden op de Craftsmap van de Craftscouncil Nederland.

 Tenslotte

Op pad gaan om de mooie dingen van anderen bekijken vind ik ook geweldig. Dan raak ik geïnspireerd door het kleurgebruik, door een techniek, door een originele inval van anderen. Niet alleen de nieuwste ontwikkelingen zijn interessant, ook de traditionele kant van textiel vind ik fascinerend.

From Mars

© Sytske Corver