Goed Gebreid

Vorig weekend bezocht ik één van de open dagen van het atelier van Ingrid Groot in Zaandam. Ingrid ontwerpt (en maakt) kleding op maat. Zij maakt graag kleding, omdat het een combinatie is van kunst en ambacht. Het kunstzinnige aspect zit in het vormgeven van de kleding en het combineren van materialen. Het ambachtelijke aspect is de kennis van het materiaal en de beheersing van de techniek die nodig zijn om ideeën te kunnen realiseren.

Eén van Ingrids specialiteiten is het (her)ontwerpen van kleding met het silhouet uit de jaren ’50. Zij combineert ontwerpdetails uit de jaren ’50 met moderne stoffen.

 

Gebreid en Goed

Naast de jaren ’50 houdt Ingrid er ook van om textiel en breiwerk te combineren.  Zij noemt dit haar Gebreid & Goed – lijn: onderdelen van een kledingstuk zijn gebreid.

Door breiwerk toe te voegen kunnen dessin, textuur, structuur en natuurlijk de kleurcombinaties van een kledingstuk eindeloos gevarieerd worden. Er gaat een wereld aan mogelijkheden open.

Ik vind het geweldig dat breiwerk zo modern en anders gebruikt wordt in draagbare kleding. Breiwerk is meer dan de traditionele trui.

Tirools breiwerk in een modern jasje

Cursussen

Naast haar ontwerpwerk geeft Ingrid cursussen waarin ze traditionele breitechnieken toepast op een hedendaagse manier. Zo geeft ze bijvoorbeeld een cursus waarin een vestjasje ontworpen wordt waarvan het traditionele breiwerk uit Triool de basis vormt.

Het kleurgebruik in de kledingstukken van Ingrid spreekt me enorm aan. Ik kan het dan ook niet laten om me tijdens de open dag in te schrijven voor een korte cursus over het gebruik van kleur in breiwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>