Draad 1 – breien de basics

In de afgelopen maanden ben ik druk in de weer geweest met het tweede level van de master of handknitting. Dat is jullie natuurlijk niet ontgaan. Het einde van de opdrachten begint zo langzamerhand in zicht te komen. Nog twee lapjes, een sok en de polswarmers.

Proef voor de wristlets level 2

Hoewel het soms moeilijk is om de juiste manier voor het maken een masteropdracht te vinden en het eindeloos veel probeersels vraagt, blijft breien een geweldige hobby voor mij. Het is ontspannend, het maakt me heel tevreden als ik een project naar mijn zin afrond. Het werken met fijne garens in goede kleuren, het plannen en bedenken van een nieuw project. Heerlijk. De eindeloze mogelijkheden die het breien me biedt, door met het garen en de steken te variëren, maakt dat het me nooit gaat vervelen.

In het dagelijks leven sta ik voor de klas. Ik leer de kinderen die dat willen, natuurlijk breien. Er zijn er bij die thuis verder gaan, of die hun breiwerk pakken als hun schoolwerk klaar is. Ook bij hen zie ik voldoening als het lukt en het breiwerk er na een tijdje oefenen goed uitziet.

Sommige kinderen hebben nog een oma die het ze verder kan leren, maar velen hebben dat niet en hun ouders hebben het breien niet meer op school geleerd. Een boek zou dan uitkomst moeten kunnen bieden. De boeken voor beginnende breiers worden vaak geschreven door mensen die het breien een warm hart toedragen (natuurlijk!) en het heel goed kunnen. En precies in dit laatste zit een moeilijkheid. Wanneer je iets heel goed kunt, kun je het je soms niet meer voorstellen waar een nieuwbakken breier problemen tegen gaat komen. Breitaal die voor de doorgewinterde breier gesneden koek is, lijkt geheimtaal voor de beginner.

Nu is er een nieuw boek op komst. Een boek waarin precies uitgelegd wordt wat je moet doen (dat is niet nieuw) maar ook waarom je iets op een bepaalde manier doet en wanneer je bepaalde technieken toepast.

Voorkant Draad 1 breien - de basics

In het boek wordt bovendien tot in detail beschreven hoe een handeling in elkaar zit, en alle handelingen worden ondersteund met foto’s. Ook uniek is dat de projecten die in het boek staan en die de beginnende breier kan gaan breien, verder gaan dan alleen maar proeflapjes. De projecten zijn helemaal afgestemd op de technieken die tot dan toe in het boek zijn behandeld. Stap voor stap wordt het patroon doorlopen. Alles wordt uitgelegd. Juf zit naast je, zo gezegd en samen brei je dan een trui met boothals of een kindervest in ribbelsteek.

Kindervest in ribbelsteek

Het boek wordt naast de vele foto’s ook ondersteund met filmpjes op de site en er kan altijd online hulp gevraagd worden aan de mensen van Wol & Co.

Want Wol & Co geeft het boek uit. In februari van dit jaar heeft Ineke Spijker van Wol & Co me gevraagd mee te werken aan een boek. Een hele eer en natuurlijk geweldig om te doen. Inmiddels maak ik deel uit van het team van Wol & Co.

Het boek werd vormgegeven door Compass Point. Het is een handig, kleurig en overzichtelijk boek geworden. Een spiraal in de rug zorgt er, bijvoorbeeld, voor dat het boek open op schoot of op tafel blijft liggen als je aan het breien bent. Doordat de breitermen en afkortingen op een uitklapbare flap staan, heb je ze altijd in het zicht.

Het boek, Draad 1: breien – de basics is nu op weg naar de drukker. Ik ben trots op het resultaat en blij om mijn kennis door te kunnen geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>