Even wat anders

breien

Vorige week was ik op de KreaDoe beurs te vinden. Ineke Spijker en ik promootten daar ons nieuwe breiboek ‘Draad! 1 breien – de basics’. Als beursextraatje konden beursbezoekers leren breien. Veel van de deelnemers aan de mini-workshop zeiden al na een paar toeren recht breien dat ze het ritme van het breien ontspannend vonden.

Het effect van breien op de lichamelijke en geestelijke gezondheid is (en wordt nog steeds) onderzocht door de Engelse Betsan Corkhill. De resultaten van het onderzoek zijn in verkorte vorm (in het Engels) te vinden op haar website Stitchlinks.

Betsan doet breed onderzoek naar de verschillende aspecten van het breien. In haar boek ‘Knit for Health & Wellness’ bespreekt zij o.a. de verschillende functies die breien kunnen vervullen:

  • Afleiding geven
  • Een nieuwe vaardigheid leren (het in vorm houden van je actieve hersenstructuur)
  • Mijmertijd of ‘meditatie’tijd nemen
  • Een gevoel van voldoening oproepen
  • Je humeur een snelle oppepper geven
  • Verveling verdrijven
  • Creativiteit aanwakkeren

Deze verschillende functies van het breien vragen  allemaal om een ander soort breiproject.

Een project voor de afleiding vraagt een patroon of steek waar je je aandacht bij moet houden. Voor het leren van een nieuwe vaardigheid begin je of oefen je met een techniek die je tot dan toe niet of weinig gedaan hebt. Een meditatief breiwerk moet op de automaat kunnen. Een gevoel van voldoening wordt voor iedereen op een verschillende manier opgeroepen, maar Betsan stelt dat een groot project waar je geen haast mee hebt een goede manier is. Je humeur krijgt een snelle oppepper van mooi garen van een goede kleur dat lekker aanvoelt. De verveling in het openbaar vervoer op weg naar werk of school of de verveling in de wachtkamer verdrijf je met een compact ‘tasproject’. En je creativiteit laat je de vrije loop door de boeken eens dicht te laten en intuïtief aan de gang te gaan en te vertrouwen op je eigen vaardigheden en inzicht.

Wow! Er is dus een wetenschappelijke onderbouwing voor het werken aan verschillende projecten tegelijk! Het is dus heel verantwoord om meer dan één project te hebben liggen.

Ik brei een sok: die kan in mijn tas voor onderweg en die kan op de automaat, de hiel geeft met iets om me op te concentreren.

Breien aan een sok

Breien aan een sok: goed als tasproject, als mijmerproject en de hiel is goed voor de concentratie.

Ik brei een vest: een lange termijn project (voor de voldoening) en de tricotsteek waarin het vest voor het grootste gedeelte gebreid is geeft me ruimte om te mijmeren.

Tricotsteek

Tricotsteek goed om bij te mijmeren en de grootte van het project geeft me een gevoel van voldoening.

De uitdagingen die de master of hand knitting aan me stelt, leiden me zeker af van aardse zaken als dat nodig mocht zijn.

Fair Isle voor de master of hand knitting level 2

Iets moeilijks uit de master: goed om de geest te scherpen.

Ook het kantbreiwerk waar ik aan ga beginnen heeft uitdaging genoeg (maar niet te veel). Bovendien ga ik dit breiwerk van een heel zacht 100% Alpaca en prachtig gekleurd garen maken. Dat is dan weer fijn voor een snelle oppepper.

Proeflapje voor de Shetland kantsjaal

Mooi zacht garen voor de oppepper en een kantpatroon voor de concentratie.

Ik denk alleen dat ik nodig iets op moet zetten om mijn creativiteit te voeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>