Blocken en Documenteren

Blocken voor de Master

Voor ik verder schrijf over het breien voor de Master of Hand Knitting level 1, wil ik wat schrijven over het blocken en documenteren van het werk. Dit is namelijk het onderwerp van het stuk dat je moet schrijven voor het behalen van het eerste niveau. Bovendien moeten alle lapjes geblockt opgestuurd worden. Het is dus handig om voordat je gaat blocken, te weten hoe je dit het beste doet.

Blocken van lapjes

Er is geen goed Nederlands woord voor deze manier van het behandelen van je breiwerk. Je maakt je werk nat en spant het (min of meer) op. We zouden het misschien wassen of stomen noemen, misschien wel opspannen.

Er is een aantal redenen om te blocken. Je werk zal in vorm blijven (het krult niet meer op). Je werk ziet er na het blocken regelmatiger uit (heel fijn als je je beste werk in moet leveren). Sommige garens hebben het blocken nodig om zacht te worden (je spoelt de spinolie er uit). En breiwerk zoals kant-/ajourbreiwerk toont pas na het blocken zijn schoonheid (en grootte).

Ik ga op onderzoek uit en ben verbijsterd over de enorme (Engelstalige – dat wel) informatie die ik in boeken, op internet en op de site van TKGA vindt. Nu is het nog zaak om er een stuk van twee A-4tjes met lettergrootte 12-14 pnt in eigen woorden over te schrijven.

Eén van de video’s die ik vind is onderstaande. Superduidelijk!

http://youtu.be/id0ti5-c1ds

 

Documenteren voor de Master

Proeflapjes formulier / Swatch Information Sheet

Bij elk proeflapje moet je een formulier voegen met informatie, o.a. over de manier van blocken. Ik maak voor mezelf van alle lapjes foto’s: één foto opgespeld voor het blocken van ver (met het nummer van het lapje), één foto close up, één foto van het lapje met afgehechte draden en het vereiste label er aan.

Blocken 1 7b 7c

Terwijl ik de lapjes brei, schrijf ik precies op wat ik doe: welke opzet ik gebruik, wat een handige truc is om het werk netjes te krijgen, hoe ik afkant. Alle gegevens moeten straks op het formulier komen. Hierop staan bovendien gegevens over het garen, de naalddikte, de steek, je referenties etc. Deze eisen staan trouwens keurig in de handleiding die je krijgt.

Swatch #7

Bibliografie

De bibliografie houd ik ook al bij tijdens het breien en schrijven. Handig om dit nu al bij te houden. Dat scheelt straks een hoop werk. Ook de eisen die aan de bibliografie gesteld worden, staan nauwkeurig omschreven in de handleiding.

Voorkant TKGA instructies

Al met al is het handig om, voordat je begint, secuur te lezen wat je moet doen. Er even een paar dagen voor uit te trekken om te bedenken hoe je aanpak zal zijn en nauwkeurig te documenteren wat je doet. Het breien verandert van plezierbreien in plichtbreien. Maar ach, als dit je corvee is, prima toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>