Naden

Van niveau 2 van de Master of Hand Knitting van The Knitting Guild Association  brei je de eerste lapjes om te laten zien hoe netjes je naden kunt dichten. Verticale naden in tricotsteek en gerstekorrel worden gevraagd en twee verschillende boorden. Daarna moet je laten zien hoe je een zijkant aan een bovenkant zet. Dan volgen nog verschillende manieren om schouders te maken en dicht te maken (maar daarover later meer).

Voor de eerste zes lapjes (swatches) moet je kleine lapjes breien om later, na het blocken, aan elkaar te zetten.

Swatch #1 level 2 Master Hand Knitting

Gelukkig vind ik in allerlei handboeken goede aanwijzingen en ook op de site van TKGA vind ik drie goede artikelen die me de weg wijzen in nadenland. Tricotsteek en averechte tricotsteek zijn geen probleem (het lapje ziet er hier wat rommeliger uit dan het in werkelijkheid is!).

Gerstekorrel is al wat ingewikkelder. Ik kies een manier die bij de ribbelsteek beschreven staat in Finishing School van Deborah Newton. Dit is trouwens een boek waar ik tot nu toe al veel aan gehad heb voor dit level van de master!

#3

Op zich verspringen de steken zoals het hoort in gerstekorrel, maar ik weet niet of ik de zijkanten netjes genoeg vind om op te sturen. Ik schuif de beslissing om het opnieuw te breien nog maar even voor me uit.

Dan moet ik twee lapjes boordsteek aan elkaar zetten: 1/1 boord en 2/2 boord. Voor de laatste boord moet je voordat je het lapje gaat breien  al nadenken over de verdeling van de steken. Dit staat gelukkig ook duidelijk in de handleiding van TKGA en in één van hun artikelen.

Daarna zijn de verticale en horizontale naden aan de beurt. Hiervoor bereken ik de steek/toer verhouding om zeker te weten dat ik een mooie naad krijg. Ik reken uit dat ik van elke 5 steken voor elke derde en de vijfde steek twee dwarsdraden op moet nemen en voor de andere steken gewoon één dwarsdraad.

Het ziet er prima uit na het dicht naaien. Hopelijk vinden de ‘examinatoren’ van de Knitting Guild dat straks ook.

Meteen als ik een swatch / lapje klaar heb vul ik de formulieren in (ja, bij elk lapje moet een uitlegformulier) en beantwoord ik de bijbehorende vragen. Dat heeft wel iets weg van de administratie doen, als ik eerlijk ben. Gelukkig geeft het ook net zo’n voldaan gevoel als het klaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>