Zeeuws

Zeeuws Museum

Ik was in het Zeeuw Museum in Middelburg. Het is er prachtig. Het museum is gevestigd in de oude abdij. In het museum wordt de glorie van de Zeeuwen bezongen, o.a. in de zaal met wandtapijten. Hier hangen de topstukken van het museum. De zes Zeeuwse wandtapijten vertellen over de strijd van de Zeeuwen tegen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog.

Overzicht Tapijten Zaal

Overzicht Tapijten Zaal
© Sytske Corver

Je zou kunnen zeggen dat dit het Tapijt van Bayeux van Nederland is. Verschil is natuurlijk dat het Tapijt van Bayeux geborduurd is en dit is geweven. Aan de Zeeuwse tapijten werd jaren gewerkt. Verschillende ontwerpers en wevers werken er aan tussen 1593 en 1604. De opdrachtgevers zijn de Staten van Zeeland. Zij willen een prestigieus stuk dat de heldendaden van de Zeeuwse zeevaarders weergeeft. Het is een oorlogstafereel maar soms maken de wevers gelukkig ook een grapje.

Rog

© Sytske Corver

Visje op Zeeuws Tapijt

© Sytske Corver

Aan de tapijten is natuurlijk niet alleen de heldhaftigheid van de Zeeuwen af te lezen, maar ook de rijkdom. Het kostte een vermogen om zulke tapijten te laten weven! En er was geld in Zeeland door de handel met verre gebieden.

Uit deze gebieden kwamen ook de sitsen waarvan kleding werd gemaakt. Er is heel wat moois bewaard gebleven.

Sits detail

© Sytske Corver

Walcherse Dracht Jakje

© Sytske Corver

Klederdracht

De tentoongestelde kledingstukken zijn vaak onderdeel van de Zeeuwse klederdracht (streekdracht). Hoewel die nu nauwelijks meer wordt gedragen, is de streekdracht wel een inspiratiebron voor kledingontwerpers van nu. Deze ontwerpen worden ook in het Zeeuws Museum gepresenteerd onder het ZL (Zeeland) label.

Rokken

© Sytske Corver 

Niet alleen voor kledingontwerpers is de (Zeeuwse) klederdracht een inspiratiebron. Paul en Menno de Nooijer maakten in 2004 “Strip Show”.  Een korte film waarin twee dansers zich laag voor laag ontdoen van een van de Zeeuwse streekdrachten. Het is een inkijkje in de wereld van de streekdracht en tegelijkertijd is het een moderne dansfilm.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>