Kralen breien

Afgelopen weekend was ik in het Tassenmuseum in Amsterdam. Barbie viert hier t/m 4 mei a.s. haar vijftigste verjaardag met een (kleine) tentoonstelling. Vroeger had ik ook Barbies. Ik vond de poppen niet leuk om mee te spelen, maar ik maakte wel graag kleren voor de dames. Toch maar even kijken dus.

Barbie

© Sytske Corver

De tentoonstelling besloeg niet veel meer dan een paar vitrines. We waren er zo doorheen, en als je toch in het museum bent, loop je ook langs de tentoongestelde tassen.

 

Kralentassen

Het is een geweldige verzameling met zorg en verstand van zaken tentoongesteld. Mijn aandacht werd getrokken door een vitrine met kralentassen. Deze tassen worden gebreid! De breipennen zijn ongelofelijk dun en de telpatronen ingewikkeld.

Kralentas in het Tassenmuseum

© Sytske Corver

Vorige zomer was ik in het Texels Museum. Daar zaten twee dames in klederdracht kralentassen te breien. De tassen hoorden bij de zondagse dracht. Zij vertelden dat alle kralen eerst aan de breidraad geregen moet worden voordat je kunt gaan breien. Hun mannen deden dat. En dat is nogal een klus, omdat je nauwkeurig het telpatroon moet volgen.

Kralentas Texels Museum

© Sytske Corver

Ik heb nog nooit met kralen met gebreid. Dat komt, eerlijk gezegd, ook een beetje door het tuttige imago dat kralenbreiwerk voor mij heeft. Maar het boek dat ik in de museumwinkel zag liggen over het inbreien van kralen kon ik toch niet laten liggen.

Kralen breiboek Nancy Seven BanDerPuy

© Sytske Corver

Kralenprobeersel

Het boek is technisch goed, maar ook hier zijn de projecten aan de klassieke kant. Toch garen en kralen bij elkaar gezocht, een borduurpatroontje van internet geplukt en een lapje gemaakt. Het was een leuk klusje, eenvoudiger dan ik had verwacht.  

© Sytske Corver

© Sytske Corver

© Sytske Corver

© Sytske Corver

En kralenbreiwerk hoeft dus helemaal niet klassiek te zijn!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>