Nieuw van Oud

Een poosje geleden vond ik in de kringloopwinkel deze Fair Isle kindertrui.

Fair Isle kindertrui KringloopIk bekeek de binnenkant van de trui.

Binnenkant vervilte trui

Hij was duidelijk met de hand gebreid. Het Fair Isle-breiwerk zag er keurig uit. De mouwen waren zelfs gesteekt (gestiekt). Echt met kennis van zaken gebreid! Hopelijk was de trui daarna met plezier gedragen.

Nu hing de trui in de kringloopwinkel. Te heet gewassen, want hij was een beetje vervilt. Het was een stijf ding geworden, dat niemand meer zou willen dragen. Ik heb hem gekocht en er een agenda-omslag van gemaakt.

Nodig: trui, lapje katoen, agenda, papier, schaar, naaigaren, borduurgaren, borduurnaald.

Benodigdheden agenda-omslag

Je knipt een papieren mal van de agenda en die knip je precies pas uit de tui. Precies pas, omdat breiwerk (ook al is het vervilt) wat rekt.

Mal van de agenda uit de trui knippen

Om de omslag op zijn plaats te houden moet er aan de binnenkant iets genaaid worden. Ik doe dat van niet-rekbaar katoen, zodat de gebreide omslag straks lekker strak om de agenda zit. Het katoen knip ik 1 cm wijder dan het breiwerk en ik maak het 10 cm breed.

Katoen afmeten

Ik knip het katoenen stuk twee keer. Nu heb ik 1 gebreid stuk, net zo groot als de agenda en twee katoenen stukken die 1 cm groter zijn dan de agenda.

Geknipt

Ik zigzag alles op de naaimachine om al te erg rafelen tegen te gaan.

Breiwerk gezigzagd Katoen gezigzagd

Ik verstevig de rand van het breiwerk met een festonsteek. Het ziet er meteen wat netter uit.

Nu vouw ik de randen van het katoen 1 cm naar binnen en speld het (met heel veel spelden) vast op het breiwerk. Het rimpelt een beetje als je dat doet. Het breiwerk is iets kleiner dan het katoen, omdat het zichzelf strak moet trekken om de agenda. Het katoen rekt niet en is dus op maat. Daardoor lubbert het nu nog wat.

Gespelde binnenkanten

Nu heel dicht langs het randje het katoen aan het breiwerk stikken. Ik heb dat gewoon op de naaimachine gedaan met een grote stiksteek.

Agenda in een nieuw jasje

 Voilá!

En … ik kon het niet laten om van de mouw een telefoonhoesje te maken.

Nu heb ik een met liefde gebreide agenda-omslag en telefoonhoes in vrolijke kleuren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>